donderdag 17 april 2014

Liedje



‘s Ochtends als ik wakker word, mijn ogen nog dicht, droomdenk ik over dingen. Over een kopje, hoe ik eraan kwam en ook weer eraf. Over een boek, een film, dingen die mijn leven kruisten. Maar ook over situaties. Hilarische, komische, verrassende, trieste. Of een combinatie ervan. Dan wil ik het opschrijven. Bang om de gedachten te verliezen durf ik nauwelijks mijn ogen open te doen, uit bed te stappen om te plassen, koffie te zetten. Naast me op het andere kussen ligt mijn reis laptopje. Meteen beginnen? Of het erop wagen en uit bed stappen om de dingen te doen die gewoon zijn als je net wakker wordt. Bij mij gaat nooit iets gewoon. Ik blijf niet in bed maar beperk de activiteiten tot het uiterste. Wc, koffiemachine aan, raam open. In plaats van me aan te kleden – kan niet eens want ik moet eerst  mijn zere buikwond douchen – sla ik een plaid om mijn middel zoals ik in Afrika een doek omsla. Met een dik vest zet ik me aan het bureau met de grote laptop in de andere kamer. De frisse ochtendlucht stroomt binnen. Evenals  autogeluiden, een blaffend hondje. Rinkelend glas van de glasbak die wordt geleegd. Stinkende uitlaatgassen van de vrachtwagen die dat doet. Papa..

Papa, ik wil over u schrijven. Gisteren hoorde ik een liedje. Het ging over u. Hoe u mama jaar na jaar verzorgd hebt na het herseninfarct dat haar vleugellam en sprakeloos maakte.  Tot u het na zeven jaar niet meer kon, gek werd van haar taaltje. “1-2-3 geleukete..mooi..” Met dat en nog een paar standaard eigen gemaakte woordjes moest ze het doen.   U vroeg zich zuchtend en hoofdschuddend  af hoe het mogelijk was dat ik met mama lol kon maken, haar ogenschijnlijk wél begreep. We wachtten tot ‘de wal het schip keerde’ want wisten ook geen oplossing. Die oplossing kwam, mama ging dood. Het was haar gegund, ze wou niet meer.
Papa, mijn tranen waren opgedroogd dacht ik. Ik dacht dat ze nooit meer terug zouden komen. Maar sinds het liedje dat ik gisteren hoorde kan ik meren vol huilen als ik wil. Dat wil ik niet. Even huilen is goed. Dat heeft u verdiend. Lieve papa, dat u rust in vrede. Het liedje is voor u. Van Maarten van Roozendaal.


In dit te late einde
Hij zet haar bij het raam
Dan neuriet hij hun liedje
En dan fluistert hij haar naam

In dit te late einde
In dit onvoltooid gemis
Ze is gelukkig niet meer bang voor hem
Maar ze weet ook niet wie hij is

In dit te late einde
Hij veegt ‘t brood van haar gezicht
Hij geeft de planten water
Hij doet de gordijnen dicht

In dit te late einde
Helpt hij haar op ‘t toilet
Hij kust haar op haar voorhoofd
En dan tilt hij haar in bed

In dit te late einde
Soms leest ie dan gewoon een krant
Soms vertelt hij weer over vroeger
Streelt haar eindeloos de hand

In dit te late einde
Zo uitgeleefd, zo klein
Zondag gaat ie vissen
Als de kinderen er zijn

In dit te late einde
Haar medicijnen en haar bril
Soms doet zij haar ogen open
Alsof zij het zeggen wil
Dit te laten einde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten